Categories
General

Àmbit turístic

 1. Polítiques actives i planificades de desturistització progressiva de l’economia, apostant per la diversificació,  i reconsideració del model turístic post-pandèmic atenent també l’emergència climàtica.
 2. No rescatar el sector turístic, ni empreses vinculades (AENA, aerolínies, capitals turístics sostinguts per fons d’inversió, etc.)  agreujant el deute públic. 
 3. Promoure un canvi en el model turístic vers la proximitat i la complementarietat amb els sectors econòmics essencials. 
 4. Implementar mesures que internalitzin els costos socials i ambientals de les empreses turístiques i redistribueixin els beneficis del turisme.
 5. Revisió de les regulacions autonòmiques d’ordenació turística, amb la introducció de mesures per a la disminució d’unitats d’allotjament, incorporació de plantilles mínimes, i garantirà que les infraestructures garanteixen la salut laboral i la prevenció de riscos de les persones treballadores.
 6. Reduir el nombre de visitants que ens arriben per aire i per mar atenent l’impacte negatiu sobre el canvi climàtic d’aquestes lògiques de transport i oci. En aquest sentit, cal paralitzar cautelarment tots els instruments de planificació d’infraestructures de transport -turístic – i  no permetre ni avalar cap ampliació d’operativitat i vols a l’aeroport de Palma. Cal reclamar de forma decidida la competència en gestió de d’aquestes infraestructures com a principals portes d’entrada de turistes. 
 7. Reducció del transport individual turístic (ej. rentacars)
 8. Pla de reducció de places turístiques: actuar de manera contundent sobre les places turístiques il·legals: sancionar i suprimir. Reduir la capacitat d’allotjament turístic, tant places, hoteleres i com les de lloguer vacacional.
 9. Protegir la població de l’especulació immobiliària reduint dràsticament el nombre de pisos turístics per tal de tornar-los al parc d’habitatge de lloguer, així com adoptar mesures que impedeixin al circuit financer global depredar territoris, ciutats i barris.
 10. Aturar tota la despesa en promoció turística.
 11. Paralitzar els projectes i inversions en desestacionalització i enfocar-les a les polítiques de diversificació econòmica i formació. 
 12. En relació a l’Impost de Turisme Sostenible, demanam que el seu fons es destini íntegrament a finançar projectes que estiguin en la línia de la diversificació i transició socioecològica i en aquest sentit es financiïn exclusivament projectes que vagin en la línia dels següents punts: 
  1. de protecció, preservació, recuperació i adaptació del medi natural, rural, agrari i marí com a objectius estratègics de diversificació econòmica enfocada a una economia d’autoabastament, per reduir la nostra vulnerabilitat i assumir els límits materials i de recursos del nostre territori i generar un model menys intensiu en consum de recursos que no tenim i menys generador de desequilibris ambientals com la crisi climàtica i socials;
  2. impuls de projectes de recerca científica, desenvolupament i innovació tecnològica que contribueixin a la diversificació econòmica, la lluita contra en canvi climàtic, l’adaptació als canvis que induirà el desequilibri climàtic (fertilitat, disponibilitat de recursos hídrics, accés a recursos energètics, etc.; 
  3. millora de la formació i ocupacions vinculades als objectius a) i b) esmentats. Foment de l’ocupació d’acord amb l’estratègia de resiliència plantejada en aquestes propostes de diversificació i transició socioecològica.

3 respostes a “Àmbit turístic”

Molt bé ! Lo de deixar d’invertir doblers en promoció turística me pareix imprescindible. Ja coneix Mallorca tota Europa, la Xina, Rússia, no sé a qui més esperem.
Jo afegeria que es deixin de fer activitats turístiques agressives en sí al medi ambient com lloguer d’embarcacions a motor (motos nàutiques, zodiacs..), quads, excursions en jeep..Si prefereixen gravar-ho econòmicament inicialment també me semblaria bé, perquè la societat veiés que les activitats respectuoses són més rentables que les que no.

Hem sembla fantàstica s’idea de reduïr places, pens que hem de començar per demanar que els hotels no es puguin botar ses normes “legalment”. Ara mateix, a un hotel s’hi poden allotjar 4 persones (més nadons!!!) a una habitació de només 10 metres quadrats… això és simplement vergonyós. Si un hotel té llicència per 500 places, resulta que pot allotjar 500 adults i 500 menors de fins a 12 anys, bé, ara mateix, fins a 15 anys. I tots els nadons de fins a 2 anys que vulguin. Si una vivenda turística té 6 plaçes a sa llicència, només pot allotjar 6 persones, independentment de l’edat que tenguin. Jo mateix, he fet feina a hotels, i record perfectament que a un hotel amb 800 plaçes, fàcilment els mesos de Juliol i Agost allotjava entre 1500 i 1700 persones (adults, menors de 12 i menors de 2 anys) i és totalment legal. Sempre donau per fet que el lloguer turístic i el turisme residencial suposen 600.000 turistes i els hotels només uns 300.000 sobre els 900.000 que arriben a pernoctar a Balears cada dia, quan resulta que és just al revés, els hotels tenen 600.000 turistes mentre a la resta n’hi ha uns 300.000. Per el tema de la vivenda, també s’hauria d’obligar als hotelers a oferir per llei un llit a cada treballador amb contracte inferior als 6 mesos anuals. No és comprensible que “la societat” en general sigui la responsable de tenir i mantenir vivenda en stock per allotjar treballadors de temporada d’empreses privades, i menys hotels. Al final, aquestes vivendes no son rentables de mantenir i els treballadors estan en molt males condicions, hi ha pisos que es lloguen amb mobles i llits dels anys 60!!! a més generen molts pocs imposts, quasi tot es paga en negre, és pitjor encara que el lloguer vacacional, on avui en dia tot es paga per transferència i els ingresos s’han de declarar sí o sí. Per altra part, diversificar l’economia, és molt difícil avui en dia, més que res perquè cap país europeu no pot competir amb la Xina i països on els treballadors no tenen cap dret ni un. Les empreses d’aquí tenen infinites despeses i normes a complir que les d’allà no tenen… hauria d’estar prohibit importar productes de països que no compleixen uns mínims de normativa i seguretat per els seus treballadors, i salari mínim, ja que al final, els que hi perdem, som tots els treballadors, els d’aquí i els de la Xina, només hi guanyen els grans intermediaris i grans empreses.

Sabeu que el 90% del lloguer turístic a Balears, ho fa gent particular, fàmilies que han trobat una possible sortida a la crisi en llogar la casa del padrí o la seva pròpia per mirar de sortir endavant?

Sabeu que aquesta gent, prefereix fer-ho així, ja que normalment la gent que entra de lloguer tradicional destrueix el seu bè, és a dir lo poc que tenen, i que han aconseguit durant anys de treball, suor i llàgrimes i a vegades a travès de generacions, pares i avis (que varen patir moltíssim degut a guerres). Hem de regalar el suor dels padrins?

Sabeu, que normalment la gent que ve del turisme vacacional, són fàmilies i són molt responsables.

Sabeu que, el que ha generat problemes i han sorgit als mitjans de comunicació, ha estat empresses que han seguit un model semblant als hotels de borratxera i degradació. No particulars que miren de gestionar lo seu amb molta cura en tots els sentits.

Quina solució, immediata pensau donar a aquesta gent a la qual li llevau el pà amb aquestes propostes d’aplicació immediata?

Perque no matitzau, pens que el que voleu és que no hi hagi empreses que destrueixin i que no duguin gent irresponsable. Considerau aquest fet.

Per erradicar el problema, ens matau a tots. Estau anant en contra de fàmilies i petits particulars que miren de subsistir.

Repeteixo, quina solució, immediata pensau donar a aquesta gent a la qual li llevau el pà amb aquestes propostes d’aplicació immediata?

Pensau que estau afegint, sofriment a un munt de fàmilies amb les vostres declaracions.

Gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *